פיתוח אפליקציות לאייפון - IOS
תחום פיתוח האפליקציות לאייפון הינו רחב מאין כמוהו ומשתייך לענף פיתוח תוכנה כאשר בפרוייקטים אלו יש לפתח גם את צד ממשק הלקוח למובייל, וכיום קיימות מגוון אפליקציות עצום המאפשר לצרכנים למקסם את יכולותיו ותכונותיו של המכשיר, לבצע פעולות, לקנות מוצרים, לקבל מידע, לתרגם מסמכים ולעשות, למעשה, כמעט כל פעולה שעולה על דעתם.
מפתחי אייפון, נמצאים במירוץ מתמיד לפתח את האפליקציה שתניח להם רווחי עתק, והתחרות עזה מאין כמוה. הקונספט של פיתוח אפליקציה רווחית במיוחד, אינו קונספט תמוה, אלא ריאלי ביותר, וישנם מפתחי אייפון שכבר הצליחו בזאת, אם כי העניין הופך קשה יותר ויותר, כי השוק רווי באפליקציות מאפליקציות שונות, והמטרה היא לחדש.
פתרונות קיימים אצלנו לפיתוח אפליקציות לאייפון
אפליקציות / מערכות תיווך במובייל: רשת חברתית של עסקי תיווך ניהול משרדי תיווך תוך הוספת פרוספקטים קיימים מצד אחד ולקוחות המעוניינים ברכישה מצד אחר הכוללים תיאום פגישות בין הצדדים.
אפליקציות מסחר וחנויות וירטואלית במובייל: פלטפורמת מסחר אלקטרוני במובייל המאפשרת לבחור בין מאות אלפי מוצרים המוצעים למכירה ולנהל תקשורות ומו"מ מול המוכרים תוך העברות תשלומים בטוחות. מערכות מסחר במובייל (חניות וירטואליות במובייל) קלות לשימוש וידידותיות לממשקי משתמש. המעכרות תומכות בשפה עברית עם יכולות התממשקות לרשתות חברתיות, ניהול מלאי, ניהול מבצעים וקופונים, השוואות מחירים
אפליקציות למכירת כרטיסים עם התממשכות ל DBA חיצוני: מערכות מכירת כרטיסי טיסה מוזלים לקהל נופשים. המערכת מחוברת אונליין בזמן אמת לספקי הטיסות ומאתרת מקומות פנויים ליעדים שונים בעולם. ניתן לממשק את המערכת לכל ספק / חברת תעופה. התהליך כולו מתבצע דרך אפליקציית מובייל ללא צורך בהתקשרויות נוספות.
אפליקציות אינדקס עסקים / לוחות מונחה מיקום: מערכות אינדקסים עסקיים להשוואת מחירים לבעלי מקצוע מבוססי מיקום עם אפשרות ניווט והגעה לעסק תוך תיאום פגישות בין העסק העונה על המכרז המתבקש ללקוח קצה. האינדקסים יכולים לשלב בתוכם אלמנטים של לוחות / מחירונים אשר מאפשרות לנהל קטלוגים של מוצרים ומחירונים שלהם באת סינון ובחירה של המוצר הרלוונטי.
איך בוחרים מבין מפתחי אייפון?
ישנו היצע עצום של מפתחי אייפון בשוק. חלק מועסקים בחברה המעניקה שירותי פיתוח אפליקציות לאייפון או למכשירים סלולריים אחרים וחלק עובדים כמפתחים עצמאיים. לבעלי העסקים הרבים שהפנימו כי ישנה חשיבות יוצאת דופן לפיתוח אפליקציות לעסק שלהם, וכי אין תחליף לנגישות שמעניקה הנגישות הסלולרית, יש קושי לבחור איש מקצוע שיפתח עבורם את האפליקציה. מתוך ההבנה שפיתוח אפליקציות לאייפון הינה משימה שיש להשקיע בה מחשבה רבה ומשאבים כלכליים לא מבוטלים, אנו חייבים לבחור בקפידה את איש המקצוע שיעניק לנו את השירות. אז איך בוחרים מפתח אייפון?
פיתוח אפליקציות לאייפון - בתי תוכנה מול מפתחים עצמאיים
פיתוח לאייפון באמצעות מפתחי אפליקציות העובדים בבתי תוכנה: על מנת לפתח אפליקציה רווחית לאייפון, חשוב לזכור כי יש מספר פרמטרים שיהוו רועץ למפתחים. הפרמטר הראשון הינו האם המפתח מועסק בבית תוכנה מוכר או לא. בחירת מפתחים אשר עובדים בבתי תוכנה מוכרים אשר פיתחו אפליקציות דומות לעולם יהווה בחירה טובה יותר מבחירת מפתח אייפון עצמאי מכיוון שבית התוכנה עצמו אשר מתמקצע בפיתוח אפליקציות לאייפון יהווה עבורכם "אבא / אימא" - מקום אליו תמיד תוכלו לבנות על מנת לקבל שירות ללא טלות במפתח אשר פיתח עבורכם את המוצר.
פיתוח אפליקציות לאייפון או כל פלטפורמת קוד אחרת למובייל באמצעות שירותי פיתוח ע"י בתי תוכנה יעלו יותר יקר ביחס לאלטרנטיבה של בחירת מפתח עצמאי, יחד עם זאת יהוו עבורכם יתרון נוסף בו במהלך פיתוח קוד המפתח מגיע לחסימות הן מבחינת הידע והיסיון המקצועיים. המצאות תחת כיפה בבתי תוכנה גדולים ומקצועיים תפתור את החסימה ע"י אנשי מקצוע בחירים ומנוסים בחברה ויורידו משמעותית את סה"כ שעות פיתוח לפרויקט ייעודי שלכם.
בתי תוכנה, עושים מאמצים גדולים לשכור לשורותיהם את מפחתי האייפון המבטיחים ביותר. כאשר בעל עסק פונה לבית תוכנה על מנת שיפתחו עבורו את האפליקציה המתאימה לו ביותר הוא נהנה מכמה יתרונות עיקריים. היתרון הבולט ביותר הינה האפשרות לבחור מבין כמה מפתחים המועסקים בחברה ולא להסתפק בסגנון , ייחודי ככל שיהיה של מפתח אייפון אחד. ניתן לצפות בכמה תיקי עבודות ולבחור עבורכם את המפתח שתיק העבודות שלו מתאים ביותר לסוג האפליקציה שאתם רוצים לפתח. החיסרון הבולט הינו, ברוב המקרים, המחיר. בתי תוכנה נוטים לדרוש מחירים גבוהים יותר מאשר מפתחים עצמאיים. בנוסף, לעתים, העבודה מול בית תוכנה חסרה את היחס האישי שתקבלו, לו הייתם שוכרים מפתח אפליקציות לאייפון שעצמאי בתחום.
פיתוח ע"י מתכנתי אייפון עצמאיים: במידה ומפתח האייפון הוא מפתח עצמאי, גם כאן נשאלת השאלה, האם הוא מוכר דיו כדי שתהיה לו חשיפה מתאימה לאפליקציה שיפתח. שיקול נוסף שיש להתחשב בו, הוא רמת הניסיון שיש למפתח בפיתוח אפליקציות רווחיות והיכרותו עם המכשיר לו הוא מבקש לפתח אפליקציה. ככל שהמפתח מכיר את המכשיר ותכונותיו על בוריים, כך הסיכויים שיפתח אפליקציה מוצלחת גבוהים יותר.
סיכון רב בבחירת מתכנת אייפון עצמאי קשורה למחוייבותו האישית כלפיכם ומאישיות של המפתח. קוראים מקרים רבים בהם מפתחים עצמאיים מאבדים עיניין בפיתוח של פרוייקט אחד על חשבונו של פרוייקט אחר ונאצלצים להזניח את העבודה שלהם מולכם בכוח הרצון / אי רצון בלבד הקשור ברווחיות המתקבלת מפרויקט כזה או אחר.
כמו כן, מכיוון שמפתח עצמאי הוא אדם אחד בלבד ה Capacity שלו לעבוד על מספר פרוייקטים במגביל אינו יכול להיות גבוה. בחירת מפתח אייפון עצמאי מכיל אספקט של סיכון כלפי הפרוייקט שלכם לטווח ארוך, לכן אין אנו ממליצים לנקוט גישה זו כלפי פרויקטים רציניים בהקיפי שעות פיתוח גדולים. ביחרו מפתחים עצמאים לפרוייקטים גדולים רק במידה ואתם סומכים עליהם בעיניים עצומות הן מבחינה מקצועית והן ברמה אישית!
מכיוון שיש מגוון ממש גדול של מפתחי אייפון בשנים האחרונות, גם מספר המפתחים העצמאיים גדל משמעותית, וסבירות גבוהה שימשיך לגדול, כל עוד יהיה צורך בפיתוח מתמיד של אפליקציות לאייפון. העבודה מול מפתח אפליקציות עצמאית, יכולה לטמון בחובה יתרונות רבים, החל מיחס אישי ושירות זמין יותר לכם, כבעלי עסק, וכלה במחירים זולים יותר מאשר תקבלו בבתי תוכנה. בכל מקרה, ישנם חסרונות שחשוב לתת עליהם את הדעת, ובכללם, שאלת ההתאמה בסגנון פיתוח האפליקציות למטרת ואפיון האפליקציה שלכם. לעומת בית תוכנה, שבו תוכלו לראות מספר תיקי עבודות של כמה מפתחים, אם תבחרו מאופציה של מפתח עצמאי, ייתכן ותצטרכו לראות כמה מפתחים עד שתמצאו את זה שמתאים לכם ביותר.
פיתוח אפליקציות לאייפון למטרת רווח
אחד הפרמטרים החשובים ביותר בהצלחה של
פיתוח אפליקציות, הינו אלמנט החידוש. ככל שהאפליקציה שתפותח תהיה חדשנית ויצירתית יותר, כך יגדלו סיכוייה להניב רווח. פרמטר משמעותי נוסף, הינו הצורך באפליקציה. וזאת ניתן להסיק רק מהיכרות לפרטים עם תכונות המכשיר אל מול דרישות השוק.
אפליקציות שנודעו למקסם את חווית המשתמש, אפליקציות הפועלות עם תכונותיו המובנות של המכשיר ואפליקציות שמאפשרות שילוב של השניים, הן האפליקציות שיצליחו במידה רבה יותר מאחרות, שכן המשתמש ימצא אותן נחוצות, ובמידת הצורך, גם יוריד אותן לשימושו הפרטי תמורת הסכום הנדרש.
היבטים מסחריים ועלויות בפיתוח אפליקציות לאייפון
פיתוח לאייפון הינו תחום נדרש לכל הדעות. עד לא מזמן, היה מכשיר האייפון של חברת אפל, חלוץ בתחום מכשירי המגע החכמים, והביא בפני קהל הצרכנים, חידושים וטכנולוגיים פורצי דרך, שלא הכירו בעבר. עם זאת, בשנים האחרונות, קמו שפע של מתחרים ממתחרים שונים, כאשר חלקם אף הצליח כמעט להשתוות לנתח השוק שנוגס בו מכשיר האייפון, אם כי הוא עדיין פופולרי מתמיד. מפתחים רבים, פנו לתחום בניית אפליקציות לאייפון, מתוך ההבנה שהשוק העסקי המסחרי מתפתח בחנות אפל במהירות רבה, ולפיכך ניתן כיום למצוא שפע עצום של אפליקציות לאייפון מכל סוגים ומינים, בין אם הם מסחריים, אינפורמטיביים, מופצים בחינם או אפליקציות בתשלום.
מהו גודל ההשקעה בציוד למטרות פיתוח לאייפון?
נקדים ונאמר כי ישנו הבדל מהותי בין שיווק אפליקציות מסחריות בתשלום לאייפון לבין אפליקציות המופצות בחינם בחנות אפל. והבדלים אלו נובעים בעיקר ברמת הלקוחות שפונים אליכם למטרות פיתוח לאייפון. חשוב לציין, כי ההשקעה הראשונית בתחילת הפיתוח אינה קטנה, ובניגוד לסביבות פיתוח אחרות, תזדקקו לציוד ספציפי המיועד לפיתוח אפליקציות לפי כלליה של חברת אפל בלעדיו לא תוכלו לעבוד. ההשקעה הכספית הממוצעת לרכישת מחשב MAC שיעמוד בדרישות, נעה בין 5000 ל – 8000 שקלים ולמכשיר אייפון מדגם 4 ומעלה, תצטרכו להיפרד מעוד כשלושת אלפים שקלים בממוצע. בנוסף, יש לקחת בחשבון את עלות הרישום לתכנית המתכנתים שהינה 99 דולרים למתכנת בודד ולחברה 299 דולרים.
להימנע מההוצאות בפיתוח אפליקציות לאייפון
באופן עקרוני, ניתן להימנע מההוצאות הכבדות בעזרת מספר כלים זמינים, אם כי הדרך אינה קלה, ומומלצת רק למתכנתים הנמצאים בתחילת דרכם. ניתן לפתח אפליקציות לאייפון גם אם אין ברשותכם מחשב MAC, בעזרת התקנת מערכת ההפעלה MAC OS X, על גבי מחשב ווירטואלי, אם כי חשוב לציין שייתכן שפונקציות מסוימות לא יהיו זמינות ותתקשו לפתח אפליקציות בצורה אופטימלית. בנוסף, על מנת לבצע את הבדיקות הנדרשות לאפליקציה, תוכלו להיעזר בתוכנה הנקראת Iphone Simulator, שתתקינו על המחשב האישי שלכם. גם ההרשמה בשלב הראשוני יכולה להיחסך מכם אם תרצו לבדוק את האפליקציות על הסימולטור, אם כי חשוב לציין שללא ההרשמה, לא תוכלו לשווק את האפליקציות שפיתחתם או להציג אותן בחנות אפל.
ציוד נדרש לפיתוח אפליקציות לאייפון
בשונה מ
פיתוח אפליקציות לאנדרואיד הנעשית על ידי קוד פתוח, מפתחי אייפון ידרשו לציוד ספציפי מאוד. כלומר, לא ניתן לפתוח אפליקציות לאייפון על מחשב רגיל עם מערכת הפעלה של Windows, אלא נדרש מחשב של אפל, ולא סתם מחשב של אפל, אלא אחד כזה עם מערכת הפעלה מתקדמת יחסית, שיאפשר פיתוח אפליקציות לאייפון. שנית, על מנת ליישם ולבדוק את האפליקציות שתרצו לפתח, תזדקקו למכשיר אייפון או אייפד, כדי לנסות את האפליקציה עליו ולוודא כי היא אכן עובדת ואין צורך בשיפורים בה. חשוב לציין, כי אמנם אפל מאפשרת למפתחיה לבדוק את האפליקציה על סימולטור, אך מכיוון שהסימולטור לא מאפשר בדיקת תכונות העושות שימוש במאפייניו של המכשיר, הוא אינו יעיל בשלבים האחרונים של פיתוח האפליקציה לאייפון.
מכשיר האייפון של חברת האפל שומר על מעמדו כסמארטפון הוותיק והפופולרי יותר, למרות עלייתם של מכשירי האנדרואיד והנגיסה הרחבה שהם נוגסים בשוק. לפיכך, פותחו עבור מכשיר האייפון שפע של אפליקציות במהלך השנים ותהליכי פיתוח לאייפון הינם רחבים ביותר גם כיום. ישנו הבדל מהותי בין מפתחי אייפון ל
מפתחי אפליקציות לאנדרואיד, שכן שיטות הפיתוח שונות, ומתכנתים המתמחים בפיתוח למכשירי חברת אפל, יעשו זאת לפי כלליה הנוקשים של החברה, לעומת הפיתוח לאנדרואיד שנעשה בעזרת קוד פתוח. מתכנתים מתחילים המבקשים להתחיל בתהליכי בניית אפליקציות לאייפון, חייבים לעשות זאת, בעזרת הכלים המקובלים על חברת אפל ובכפוף לחוקי החברה, על מנת לשווק את האפליקציה שבנו דרך החנות של אפל.
בניגוד לסביבות פיתוח אחרות, שניתן לפתח בהם אפליקציות בעזרת כלים חינמיים, רשימת הציוד הנמצא בשימוש מפתחי אייפון, הינה מורכבת למדי. ראשית, בטרם תפצחו בתהליך פיתוח אפליקציות לאייפון, תזדקקו למחשב MAC בעל מעבד אינטל עם מערכת הפעלה בגרסה 10.5 ומעלה, אם כי תוכלו להסתפק במיני מאק, אם לא תרצו לרכוש מחשב נייח. על מנת לבדוק את האפליקציה שתפתחו, תזדקקו למכשיר אייפון או לאייפוד טאצ', אם כי לא תוכלו לבדוק אפליקציות שעושות שימוש בסלולרי, ללא מכשיר אייפון. בנוסף, תצטרכו להירשם בתוכנית המפתחים של אפל, מה שכרוך בתשלום של 99 דולרים לשנה למפתח. הרישום, מקנה לכם את האופציה לפתח אפליקציות, לבדוק אותן על מכשירי האייפון שלכם, וכן לשווק אותן או להפיץ ללא עלות בחנות אפל, כאשר אם יימכרו, תוכלו לקבל תמורתן שבעים אחוז מהמחיר, בעוד ששלושים האחוזים הנותרים יימסרו לחברת אפל, שתגבה את הכספים עבורכם ותעביר לכם את האחוזים המגיעים לכם.
שפות תכנות והתנהלות סדירה מול אפל
שפת התכנות המשמשת לפיתוח אפליקציות לאייפון הינה, שפה הנקראת Objective C, ואם כי היא מזכירה בכמה תכונות את שפות התכנות הדומות C ו- ++C, היא אינה זהה להן ונדרשת הכרת שפת התכנות וכן ידע מוקדם על מנת לנצל את שפת התכנות בצורה הטובה ביותר. מעבר לידע והכלים הבסיסים, שסבירות גבוהה שיעלו סכום כסף לא מבוטל, יש לשלם סכום נוסף של כ- 99 דולרים לשנה על מנת להימנות כמפתח מן השורה באפל, מה שיקנה לכם גם את הזכות להעלות, בסופו של דבר, את האפליקציה המוגמרת לחנות של אפל ואף לבקש עבורה כסף.
כפי שנאר, שפת קוד בה משתמשים עבור בניית אפליקציות לאייפון, נקראת Objective-C, כאשר מפתחי אייפון מתחילים בעלי ידע מוקדם בשפות תכנות אחרות כגון JAVA, או ++C, יוכלו ללמוד אותה ביתר קלות, שכן היא מכילה אלמנטים דומים ונחשבת כשפת תכנות קלה באופן יחסי. עם זאת, בניית אפליקציות לאייפון בשפה זאת, מאלצת את המתכנת לנהל את הזיכרון בעצמו, שכן היא חסרה את הפונקציה Garbage collector.