כמה להשקיע בשיווק ופרסום של העסק?
עידן דיגיטלי שינה את דרכי חשיבה של מפרסמים לאור התפתחותו בלתי פוסקת בהשגת יותר חשיפות ויותר אמון שנותנים הגולשים למדיה דיגיטלית לאורך שנים. המלחמה על שטחי פרסום דיגיטליים משאירה את בעלי העסקים בחברות קטנות ומנהלי שיווק בעסקים בינוניים וגדולים עם שאלה מהותית: כיצד תכנן נכון את התקציב השיווקי החברה?
חברות מחקר מצאו כי למעלה מ 90% מהמשווקים יגדילו או ישמרו על תקציב הפרסום הדיגיטלי. מטרת כל אפיקי פרסום באינטרנט כגון: פרסום בגוגל / קידום אורגני / שיווק חברתי / מועדון לקוחות ורשומות תפוצה מסתכמים בהצלחה של המשווק לגרום לקהל גולשים ממוקדי מטרה למלא פרטי יצירת קשר (PPL – תשלום לפי לידים) או רכישה של מוצרים אונליין (PPA – תשלום לפי פעולה ממירה), כאשר PPL שייך גם למשפחת PPA כי השארת ליד ע"י לקוח נחשבת גם לפעולה ממירה בדף אינטרנט ייעודי . אז הגיע הזמן לקבוע את תקציב השיווק החודשי של החברה.
כחברה העוסקת בייעוץ שיווקי אנו טוענים שכל פירמה צריכה לחלק את הפעילות שלה כך שכ 35% מהרווחים הגולמיים שלה יועברו להשקעות בתוך החברה עצמה, 50% יתחלקו בין עובדי החברה ו 15% נוספים יצטברו כדיבידנדים לבעלי המניות. הרווחים התפעוליים ורווחים גולמיים משתנים בין עסק לעסק לכן לא ניתן לתת כלל חד משמעי איך לחשב את תקציב השיווק בחברה כאחוז ממחזור המכירות של הפירמה אלא במידה ומתייחסים לענף הפעילות מסויים מוכר ליועץ שיווקי.
האחוז נקבע בדרך כלל כ 70% השקעה (ללא 30% דיבידנד) מהרווח התפעולי - ההפרש בין הכנסות החברה לבין הוצאותיה בגין כל פעולותיה בתחומי העיסוק העיקריים שלה לפני ניכוי מס ובדרך כלל לפני ניכוי הוצאות או הכנסות מימון ולפני עלויות הפרסום והשיווק. הכוונה היא רווח תפעולי בתוספת תקציב השקעה בשיווק ופרסום של הפירמה או הרווח שנשאר לפני מיסוי בתוספת הדלתא עליה אנו מדברים.
דוגמא מספרית פשוטה הממחישה את הנושא: (מתאימה בעיקר לעסקים אשר מוכרים מוצרי שירות בהם לא קיים פחת ניכר על ציוד בחברה)
- מחזור מכירות של העסק 100k
- עלות מכר 10k (חומרי גלם נרכשים)
- רווח גולמי 90k
- עלויות קבועות 15k (משרד, אחזקת רכבים)
- עלויות משתנות 5k (חשמל, תקשורת....)
- משכורות – 20k (2 עובדים במשכורת של 10k)
- רווח תפעולי - 45k
השקעה בתקציב שיווק ופרסום של הפרימה = כ 30K
מדינת ישראל מעודדת את העסקים להשקיע את כספי החברה בתוך החברה מבלי אפשרות למשוך דיבידנדים גבוהים = רווחים חברה בעקבות מיסוי גבוה, לכן אין זה משאיר לבעלי המנויות הרבה ברירות אלא להמשיך ולהשקיע בעסק על מנת להגדיל את ההוצאות האפקטיביות של הפירמה לטובת גדילה של העסק.
בגדול מחלקים את התקציב השיווקי של הפירמה ביחס להחזר השקעה מינימלי של 1:3 על כל הפעילות נכנסת לחברה כך שעבור כל שקל שהשקעתם ייצרתם 3 ש"ח במחזור מכירות של העסק.
ראה גם קישורים רלוונטיים: פרסום בגוגל | ייעוץ שיווקי